Zimní boršč z červené řepy
Jak jsem zmínila v úvodu, není v ní zelí, které k boršči patří. Protože zelí patří právě k těm zdravým potravinám, které moje střeva netolerují, a i když by se s jeho (s)trávením už v současné době asi popraly, mě by to stálo dyskomfort a energii, kterou už neplýtvám, když to není nutné.
Poučena několika relapsy z doby, kdy jsem si myslela, že porucha je pryč, a holdovala jsem jídlu, sice zdravému, ale pro mé porušené střevní sliznice už nevhodnému, držím se na uzdě a na hranici bezezbytkové diety i v době klidu. V době relapsu a cesty z něj je bezezbytková dieta podmínkou. On vám ty podmínky nikdo nepředkládá, jen doporučuje, ale vy sami to nejspíš dřív či později poznáte. Stejně jako v tréninku, je i v dietě a výživě všechno velmi individuální.
Takže pro mě zelí ne, zato červená řepa ano. Plnými doušky. Ano, doušky, polévky mám denně, dehydratace zánětlivým střevům nesvědčí a aktivním sportujícím jakbysmet. Ty stoprocentní šťávy jsou už pro mě agresivní, když vůbec, tak si je musím ředit vodou. Červenou řepu mám i v Biosteel sportovním drinku a stále patří k mé nejoblíbenější přichutí.
Už naše babička říkala, že červená řepa je dobrá na červené krvinky, že čistí játra a dezinfikuje organismus. Co se tenkrát neskloňovalo jako v těchto časech, bylo slovo imunita neboli obranyschopnost organismu. Ingredience v této funkční potravině potlačují záněty, mají protirevmatické účinky. Hořčík, vápník, sodík, draslík vyrovnávají balanc při překyselení žaludku. Resveratrol s omlazujícími účinky :-) není jen v červeném víně, ale i v této červené bulvě.
V červené řepě jsou látky, které pomáhají zpomalit vstřebávání glukózy, taky snižovat hladinu cholesterolu v krvi, rutin pro cévy, atd. Diabetici a lidé s vysokým cholesterolem by ji měli zařadit do svého jídelníčku. Nemoci srdce a cév patří v současné době k civilizačním nemocem a stále na ně zmírá každý druhý člověk. Takže, kardiaci na zdraví v rámci sekundární, my ostatní pro primární prevenci kardiovaskulárních nemocí NA ZDRAVÍ!
A jestli mám něco pro ženy?! Věříte-li na zdravou moc přírody, pak ano, červená řepa vám může zpříjemnit to nepříjemné při menstruačních i klimakterických potížích.
V polévce jsou bílé fazole, říká se jim máslové, mají velmi jemnou až žádnou slupku, takže jsou chutné a bezva i pro děcka. A já, která si luštěniny dopřávám velmi opatrně, je strávím bez větších potíží. Luštěniny byly pro mě nejvíc bolestnou otázkou mého dietního jídelníčku, zda nepřijdu už tehdy ve čtyřiceti o podstatný zdroj vápníku, bílkovin, atd., když je vyřadím. Pravda je, že jsem se jim dlouho vyhýbala zcela, ale postupně hledala a našla spoustu možných kompromisů. O těch vám budu vyprávět v dalších kapitolách.
Cvičím podle ročního období, a taky vařím podle ročního období, na podzim a v zimě je základem většiny jídel u nás doma kořenová zelenina, mrkev a celer.
Nakrájejte cibulku a česnek, na troše oleje nechejte zesklovatět, přidejte na kostičky nebo proužky nebo dle libosti nakrájený brambor, mrkev, celer, fazolky, kopr, lžíci rajčatového pyré a na struhadle nastrouhanou řepu. Dochuťte bobkovým listem, novým kořením a dalším kořením a bylinkami, které máte rádi. Místo octu já používám citrónovou šťávu. Navrch lžička kysané smetany. Se smetanou jsem opatrná, ta mi moc nesedí. Ale o tom zase až někdy potom.
Dobrou chuť, ale před tím hlavně dobrý pohyb a zdravý zimní vzduch!
Beata BB
K prezentaci na talíři mě inspiroval recept z knihy Nejez blbě od Karolíny Fourové.