Pohádka pro dospělé

22.5.2022 08:25
Už jsem dlouho žádnou recenzi nenapsala. S odstupem týdne (a utřepáním emocí) od návratu ze Spa & Garden resortu pro dospělé, jdu na to. Tenhle Hotel Ondrášův Dvůr **** na mě udělal ten nejlepší dojem, na první dobrou návštěvu. Podělím se s Vámi o můj pohled a pocity, přestože jde o čistě subjektivní hodnocení, a podobně jako například u knih či filmů, můžete mít úplně jiný vkus, měřítka i zážitky.

Management rekreace a cestovního ruchu mě bavil nejen jako státnicový předmět na vysoké škole (Rekreologie). Zajímalo mě obzvlášť všechno kolem hotelnictví, wellness a balneo služeb, takže nejen na výšce, ale i v rámci různých kurzů, a vlastně i jedné z akreditací, jsem tyhle věci pročítala a studovala víc do hloubky. Mám úsměvnou vzpomínku, jak jsem na nějakou seminárku nebo zkoušku šprtala cestou na jednu z našich prvních společných dovolených, do hotelu na Hintertuxu, v Alpách. Muž řídil a já mu nahlas četla a vysvětlovala a opakovala různé definice, pojmy a některé třeba i pro nás oba do té doby neznámé, a jak jsme se smáli, když jsem se tou cestou rozhodla, že jim tam ten hotel prolezu celý, že budu chtít vidět, že to a ono tam mají, dodržují, že na tradici i vývoj v cestovních ruchu hrají, že jdou s trendy, a na to být úspěšní mají. 

Co myslíte, jak to dopadlo? Dobře to dopadlo. Vrátili jsme se pak na to stejné místo víckrát, v přátelství a v kontaktu s paní majitelkou jsme doteď.  A často to tak dopadá. Prolezu vždy všechno, pokud možno i historii, při své komunikativní povaze se dám do řeči s lidmi, kteří se o wellbeing svých hostů starají, (to mám nejspíš po otci), pokecám s recepční, s obsluhou v restauraci, na barech, s uklízečkou, maséry. Naučila jsem se nejen vidět, slyšet, ale i cítit. Buď to tam je nebo není. Buď to místo genius loci má a nebo je sice krásné až luxusní, ale necítím se tam nebo necítím to ono kouzlo tak úplně přirozeně. 

Jak říká manžel, mně se líbí vždycky všude. Ano, tam, kde odložím na pár dní a nocí případné starosti do kouta, kde nemusím vařit ani nic zařizovat, kde odpočívám, tak tam se mi líbí. Ale zase ne tak úplně všechno. Vždycky je něco, co je bezva a něco, co úplně bezva není. Mockrát se mi nelíbilo něco z gastronomie, jídlo nebo třeba ubrusy, někdy ani ubytování, jinde jsem zas byla trochu zklamaná z těch tzv. wellness zón, a ano, párkrát se mi stalo, že jsem byla smutná z lidí, nejen z hostů toho zařízení, ale i z personálu. A musím podotknout, že většinou právě u nás v republice. Ale i v těch Alpách nebo Dolomitech mi občas pokazilo dobrý dojem nečekaně nedobré jídlo, hnusná káva, a nebo hluk a nevhodné chování lidí v sauně a zóně pro klid určené (za což nemůže provozovatel?). Chápejte to tak, že já nikdy nenadávám a nekritizuji, jsem vděčná, ale ty případné nedostatky vnímám. A možná proto už tak netrajdám, "odpočinout" si umím i doma a nejlíp se mi spí ve vlastní posteli. Jen ty spa oázy a zahradu (zatím) doma nemáme. 

V Hotelu Ondrášův Dvůr **** jsem ale nenašla ani ň, co bych mohla vytknout. Sedlo mi tu úplně všechno.

Exteriéry: Beskydy, hory, lesy, uprostřed nich dřevěné budky, zahrada, jezírka, příroda. Nemám ráda snobárny, mám raději dřevo než sklo a fakt nemusím bílou lázeňskou kolonádu, užila jsem si jí nejspíš až dost. Takže tahle přírodní oáza klidu mi imponuje a vyhovuje. Túr a procházek tady můžete zvládnout dost, záleží, na jak dlouho jste sem přijeli a pokud jen na noc a den, tak já osobně bych nechala dlouhé túry na jindy, krátká svižná procházka a hurá do spa světa. Hodnocení (jako ve škole): Jednička

Ubytování: Možná bych mluvila jinak, kdybychom spali v jiné části resortu, možná jsme měli štěstí na pokoj, na sousedy, co já vím. Ale měli jsme SPA superior s vlastní saunou a masážními lehátky v hotelovém depandance. Interiér čistý a vkusný, nevybydlený, materiály vybrané tak, že lehnete a spíte. Tohle jsem sice nikde nevyčetla a s nikým tam neprobírala, ale o prostředí pro klidný a ničím nerušený spánek něco málo nastudováno mám. Luxus uprostřed dřevěné budky, auto máte pod okny na jedné straně, z balkonu na druhou stranu koukáte na jezírka. Hodnocení: Jednička.  

Gastronomie: Možná jsme měli štěstí na volbu balíčku, romantický deluxe včetně tzv. romantické večeře. Té se nejvíc děsil manžel, kus romantické duše v něm sice je, ale čeho je moc, může být na něho příliš. Ale v pohodě, tohle personál zvládá s přehledem, vysvětlím později. Chci ale říct, že volba romantické večeře může skýtat výhody oproti návštěvníky preferovanému bufetu. Jednak vám zajistí hezký stůl a jeho rezervaci ve vámi zvolený čas v boxu příjemné části restaurace, ona ta jídelna je sice velká, ale zároveň i plná lidí u stolků těsně na sebe navázaných. A druhá věc je přece překvapení, co mistr kuchař uvařil a jak prezentuje na talíři, co vám k tomu řekne servírka nebo číšník. To mám já osobně nejraději. Je v tom kus zábavy, nechat se poddat, nebát se nechat se unést fantazií někoho jiného, podle sebe si mohu vybírat kdykoliv kdekoliv.  Jídlo i jeho prezentace bylo vynikající. Chutné, voňavé, barevné. Nic jiného jsem nečekala. Máte-li nějaké trable nebo alergie, ani to nestihnete hlásit, personál se vás hned na začátku několikrát zeptá. Už tím si získali mou důvěru. Hodnocení: Jednička.

Wellness: Tak to jo. Na masáže mimo domov nechodím, v tomto jsem na sebe opatrná, sáhnout na mě může jen moje dvorní fyzioterapeutka, na kterou jsem zvyklá. Takže jsem žádnou nevyzkoušela, ale, kdybych měla více dní a času zde pobýt, zkusila bych možná nějakou, minimálně hlavu a šíji určitě. Zrovna tak jsem nebyla ve společných saunách, když jsme měli vlastní na pokoji. Ale užila jsem si s nadšením Thermal Park, koupel v termální kádi v lese je fajn. A Tropic, tak to jsem se ocitla v jiném světě. V Karibiku na pláži. Na první dojem jsem si říkala, jejda to je kýč, který se sem nemůže hodit. Jenže on mě ten kýč úplně dostal, uchvátil. Chodidla v písku, koktejl na stolku, mořská hladina jako moderní projekce nebo moderní projekce jako mořská hladina i hlubina. K tomu trefně vybraná relaxační hudba. A umělé slunce. My jsme měli venku krásné počasí, ale tohle místo je úžasné pro dny bez slunce. Světelná terapie je moderní terapeutická strategie, úzkopásmové světlo (modré, červené, kombinované) je současný trend programů a metod v oblasti recovery (zotavení). Nabíjí energií, umožňuje rychlejší hojení svalů a zranění, má velmi příznivý vliv na pleť, na kůži. A mohla bych ještě pokračovat. Hodnocení: Jednička, Tropik  jednička s hvězdičkou i s bazénem s vodotrysky.

Personál: Velmi silný článek. Gratuluji panu majiteli k lidem, které si vybral. Kromě toho, že si očividně váží svého šéfa, obdivně i spokojeně hodnotí, že každý rok pan majitel něco nového vybuduje, přistaví, doplní, obmění, tak jsou to profíci. Dokážou odhadnout, kdo si chce povídat a kdo chce odpočívat a nebýt rušen. Chovají se přirozeně, mile, jsou mladí a moc šikovní. Někteří tam pracují už osm let. I to o něčem svědčí. Dobrou firmu dělají lidé, a vztahy mezi nimi. Hodnocení: Jednička s hvězdičkou.

Celkově čistota, pohodlí, služby na jedničku. A klobouk dolů vytvořit toto z původního chatkového tábora někde v lese. A stále to velebit a zdokonalovat a držet krok s trendy. Jo, před areálem máte trochu pocit, že jste na stavbě, ale v areálu čisto a pohoda.

Na celém resortu mě už předem nejvíc zaujal a zajímal ten nápad "adults only". Ten nápad je mi sympatický.  Jasan, že mám děti ráda, ale úplně chápu rodiče malých dětí, že si od nich občas potřebují odpočinout, a když už se tak rozhodnou, v této oáze jim aspoň není líto, že tam jiní rodiče svoje ratolesti mají. Prostě bez dětí. S dětmi mladšími 15 let nesmíte ani do restaurace, když tudy třeba jen projíždíte. Nejen odpočinek od dětí, ale například i svoboda a volnost bez plavek, většina spa prostor jsou bezplavkové zóny, což je mezi dospělými, kteří jsou na to připraveni ok, ale v přítomnosti cizích nebo možná i vlastních dětí by to všem adults příjemné být nemuselo. No a pak ještě ten kanál s hvězdičkou, tak to je vtipná a trefná vychytávka tohoto projektu.

Jo, člověk se tu fakt může cítit jako v pohádce pro dospělé.

A úplně se uvolnit. Sundat šaty i masky. Smýt ze sebe stres. Na chvíli zapomenout na práci. Pokud si ten chvilkový stav nenecháte pokazit u snídaně pánem, který jí a u toho deset minut nahlas telefonuje, hovoří velmi zapáleně i rozčíleně, pracovně. To je jediné ň na suché niti, které jsem našla. Na tom ovšem nemá podíl a vinu provozovatel, (zákoutí k telefonování je venku mimo jídelnu docela dost), to je o člověku. 

Všechno a všude a vždy je o člověku, o lidech. 

Hotel Ondrášův Dvůr **** získal prestižní cenu v soutěži Czech Hotel Awards Hotel roku 2022. Hned dvě první místa, a sice v kategorii čtyřhvězdičkových hotelů a v kategorii Wellness & Spa, v Moravskoslezském kraji. Neznám všechny ostatní nominované hotely, ale podle toho, co jsem na jeho území cítila, jsem přesvědčena, že vyhrál naprosto zaslouženě. Moc jim to přeji a srdečně gratuluji.

Jo a ještě něco. Jezdí tam pracovní party na teambuilding, jezdí tam skupinky kámošek a kámošů. Ale já osobně jsem moc ráda, že jsem tam byla s manželem. To místo mi přijde na míru ušité párům, které se spolu na pár desítek hodin chtějí vytratit ze shonu všedních dní.

Beata BB

P.S. Nakonec to není stručná recenze, ale dlouhý článek. ;-)